Vem var Robert Capa?



Han hette egentligen Endre Ernő Friedmann, var av judisk börd och föddes i Ungern i oktober 1913.

Hon hette Gerda Pohorylle, var också av judisk börd, född i Stuttgart i Tyskland i augusti 1910.

De möttes i Paris 1934 på flykt undan de hårdnande judeförföljelserna under nazismen.

De var unga, blev förälskade och ville förändra världen.


I Spanien rasade inbördeskriget och de reste dit som fotojournalister. Tillsammans hittade de då på ett gemensamt namn – Robert Capa. Ett namn som lät amerikanskt och hjälpte till att sälja deras gemensamma bilder från spanska inbördeskriget.



Gerda Pohorylle tog sig också namnet Gerda Taro och tillsammans reste de flera vändor till Spanien för att dokumentera kampen mot fascismen. Bilderna i reportagen angavs som tagna av den amerikanske fotografen Robert Capa och publicerades framförallt i den dåtida franska vänsterpressen. 

Vem som tog vilken bild spelade mindre roll. Gerda eller Endre, same same, Robert Capa was the name...


Detta skulle kunnat bli århundradets kärlekssaga men ödet ville annorlunda. Gerda Taro krossades av en stridsvagn i Brunete i Spanien den 26 juli 1937, hon var då inte ens fyllda 27 år. Efter ytterligare några år var hon glömd av allmänheten.



Endre Ernő Friedmann var naturligtvis förkrossad men fortsatte att arbeta som fotograf under namnet Robert Capa. 


Han startade bildbyrån Magnum tillsammans med bl a Henri Cartier Bresson. Som hyllad fotograf i Life magazine tog han bilder som tillhör 1900-talets ojämförligt viktigaste fotografiska dokument. Den spanska soldaten i dödsögonblicket är en sådan bild. Han var också den enda fotografen ombord på de allierades landstigningsbåtar i Normandie.

Han var krigsfotografen med stort K. 





Robert Capa blev - och är - därför ett stort namn i den fotografiska bildens korta historia. 

Han blev under sin livstid också något av en celebritet och hade under en period bl a ihop det med megafilmstjärnan Ingrid Bergman. 


Han myntade också uttrycket ”if your pictures aren’t good enough, you aren’t close enogh”. 


Detta axiom blev även hans öde och han avled hastigt under ett uppdrag den 25 maj 1954 i Thai Binh, Vietnam, efter att ha trampat på en landmina. Han blev bara 41 år gammal.


Om denne man - Robert Capa, läste jag när jag var ung.. Då, i mitten på 60-talet framställdes han alltid som en och samma person, som den store amerikanske fotografen och eleganten. 

Först långt senare, 2007, hittades en  resväska i Mexico som visade sig innehålla Gerda Taros borttappade negativ och filmer och den verkliga historien om Robert Capa blev klarlagd.

Gerda Taro återfick därmed sin plats i historien.


/per-erik åström







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ibland måste man bara tanka.

Vad gör en Gördelmakare